Sunday 23 August 2015

ESP Shaklee Non Gmo

Esp Shaklee

Assalamualaikum semua..

Seringkali Eyda diajukan persoalan,

"soya ok ke?" ,

"Bolehke ambil soya?" ,

"Bukanke tak elok ambil soya?" atau

"soya bukan memudaratkan ke?".

Sabar...sabar ye semua. Cuba selidiki dahulu apakah yang dikatakan soya yang tidak baik dan soya yang baik untuk kesihatan.

Soya sebenarnya mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Yang penting adalah cara penghasilan soya tersebut. Soya yang bagus adalah soya yang tidak di expose kan kepada haba kerana ini boleh mematikan sehingga 50% nutrisi asal soya tersebut. Ini merupakan salah satu ciri soya yang terbaik.


Persoalannya : Adakah soya baik untuk kesihatan??


Tahukah Anda?


Namun anda haruslah pandai memilih dan bezakan sumber soya yang mana bagus untuk kesihatan anda dan mana yang tak bagus :) Dan anda perlu memastikan anda memilih soya yang berkualiti agar khasiatnya dapat kita nikmati. Ada7 kriteria yang anda perlu pertimbangkan apabila mencari makanan / minuman / supplement yang berasaskan soya.

✔ Kacang soya tersebut perlulahtumbuh secara semulajadi dan organik

✔ Kacang soya tidak dihasilkan secara genetik (non-GMO)

✔ Soya protein tersebut mengandungi kesemua 9 asid amino yang diperlukan

✔ Semasa proses penghasilan soya isolate, soyflakes yang terdapat pada soya perlulah dibersihkan dengan air, dan bukan alkohol kerana alkohol membunuh kandungan isoflavones sehingga 88%

✔ Bahan anti-thyroid dan anti-growth perlulah disingkirkan

✔ Proses penghasilan soy protein sebaiknya tidak melibatkan pemanasan kerana suhu tinggi memusnahkan 50 % asid amino

✔ Soy isolate itu perlu ditambah dengan unsur kalsium untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut.




Bagaimana ESP Shaklee dikatakan semulajadi?

✔ Kacang soya tumbuh secarasemulajadi dan organic

✔ Kacang soya tidak dihasilkan secara genetik (Non-GMO)

✔ Esp Shaklee mengandungi kesemua 9 asid amino yang diperlukan

✔ Soyflakes yang terdapat pada soya dibersihkan dengan menggunakan air dan bukan alkohol kerana alkohol membunuh kandungan isoflavones sehingga 88 %

✔ Bahan anti-thyroid dan anti-growth telah disingkirkan

✔ Soya protein ini dihasilkan tanpa melibatkan pemanasan kerana suhu tinggi memusnahkan 50% asid amino

✔ Soya isolate ditambahkan dengan kalsium untuk meneutralkan kembali serbuk soya.

 

Seeloknya pilihlah sumber soya yang BUKAN GMO (Non-Gmo Soy). Dan sudah semestinya Esp Shaklee merupakan Non-Gmo Soy !




Dilengkapi Asid Amino

Istimewanya Esp Shaklee kerana ia merupakan sumber protein soya terbaik.Perbezaan mengambil Esp Shaklee dan protein dari sumber makanan adalah Esp Shaklee sendirinya membolehkan tubuh mensintesis protein tersebut kerana dilengkapi semua asid amino, manakala sumber protein dari daging dan lain-lain perlu digabungkan dengan sayuran dan kekacang untuk mendapatkan asid amino perlu dan tak perlu serta boleh ubah.


Esp Shaklee menyediakan 14 gram protein soya Non-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.


Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP Shaklee :

√ Rendah  lemak 
√ Bebas laktosa
√ Tanpa kolesterol
√ Mengandungi 5  vitamin B penting
√ Separuh daripada keperluan kalsium harian
√ Soya isoflavones. 


Jika dibandingkan dengan jenama lain di pasaran, boleh kata produk soy protein yang berkualiti tinggi sahaja yang memasukkan asid amino dalam formula soy protein mereka.
 




The Only Non-GMO 

Apa yang Eyda nak bagitahu disini ialah soya yang digunakan oleh Shaklee tidak diubah suai secara genetik (Non-GMO). Produk GMO biasanya telah diubahsuai secara genetik dengan memasukkan DNA asing termasuk haiwan dan tumbuhan yang menjadikan ia tak stabil. Protein soya Non-GMO ini dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari  proses menanam hinggalah saat pemprosesannya. 

Program ini memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya,terbukti bahawa Shaklee sangat mementingkan keaslian dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.

So, apa kelebihan Shaklee ni Non-GMO? Sini ramai yang tak tahu.Eyda nak ceritakan kenapa harus memilih produk Non-Gmo berbanding produk GMO.Produk-produk GMO ini boleh menyebabkan alergy, toxic, potensi kanser, masalah ketidak suburan dan bermacam-macam lagi !





Here are six of the dangers that have been discovered by consuming genetically modified foods… 

1. Food Allergy Symptoms Increase Dramatically
According to scientific research, it has been shown that those who eat genetically modified foods tend to see an increase in their allergic reactions to the types of foods they are already allergic too. By eating these genitically modified foods people also form allergies to foods which they were never allergic to before. 

2. Bodily Toxicity Increases
  
As individuals ingest more and more genetically modified foods and organisms into their body it has been shown that the bodies toxicity increases which leads to a ton of other potentially serious health problems. As stated by NaturalNews.com it has been shown that there is a definite link between Obesity, Cancer and Toxicity. 

3. Negative Reproductive Effects

In lab tests done on animals there were cases where once the animals ingested genetically modified food they became completely sterile in a matter of weeks. What was interesting in fact was that in some cases these animals were force fed the food because they didn’t want to eat it themselves naturally. 

4. Negative Effects To Digestive System

They are finding that GMO’s are a breeding ground for bacteria and virus’s and since the digestive system is where the body is exposed when ingesting these harmful foods, reversing the damaging effects of these foods is nearly impossible. In other cases on mice and rats, there is documented proof that the digestive system grows bigger for some strange reason. 

5. Unknown Genetic Effects On Humans

The jury is still out on all of the known causes about how Genetically Modified Organisms will negatively affect the greater human race, so it would be best to avoid them at all costs knowing the long term health risks of ingesting these foods on a regular basis. 

6. Death

In some cases death has also been a challenge in working with GMO foods where rats and mice die in a matter of weeks by eating genetically modified food.
As everything adds up over time, and the more these genetically modified foods are pushed on us as Americans, knowing the dangers going in and actively speaking out against it may save more lives now and in the future






 

Zaman sekarang ni.. produk-produk GMO memang dah makin banyak di pasaran sebab tu macam-macampenyakit sekarang..Antara contoh yang paling popular adalah penyakit berkaitan kanser dan allergic.Sebab tu orang barat ramai allergic dengan soya. So soya komersil yang ada di Malaysia juga terdiri dari sebahagian 98% soya GMO yang ada di dunia kerana permintaan soya yang tinggi untuk pelbagai tujuan komersil.

Antara makanan yang tinggi potensi GMO adalah jagung dan soya.




Sekilas Lalu

Tahukah anda,penghasilan satu canister ESP memerlukan 30kg soya non-GMO tau. Jadi tak hairanlah Esp Shaklee sangat berkesan kerana ia dihasilkan dari bahan bermutu tinggi.

Esp Shaklee  juga rendah index glisemik iaitu pelepasan tenaga perlahan-lahan berkadaran dengan masa.Kerana itu ramai bagi feedback rasa bertenaga sepanjang hari bila ambil Esp Shaklee ni tau.

Jadi kini anda semua dah tahu keunikan Esp Shaklee berbanding jenama lain di pasaran. 😊




Eyda Sukiman
SID 892528
SMS/Whatsapp 01112909545
IG : @Setkurusbyeyda
Mummyhealthyvitastore.blogspot.com


0 comments:

Post a Comment